Egy aprócska hormon okozza a téli fáradságot

Sokszor hallhatunk mostanában a téli fáradékonyságról, sőt olykor-olykor még magunkon is jócskán tapasztalhatjuk. Azt azonban már kevesebben tudjuk, hogy ennek pontosan mi is az oka. Tudományosan megválaszolva: a melatonin, egyszerűbben: a fényhiány és az alváshormon.

Egészen ésszerű és egyszerű a válasz arra, hogy mitől alakul ki a téli fáradékonyság. Télen ugyanis rövidebbek a nappalok, majdnem háromszor kevesebb a világos órák száma, mint nyáron. Emiatt alapvetően magasabb szervezetünk melatoninszintje, ez pedig egyszerűen fáradékonyabbá tesz bennünket. Napfény hiányában ugyanis növekszik a melatonintermelés testünkben, ami álmossá, fáradttá tesz. Mindez köszönhető annak, hogy a gyenge fényhatás miatt agyunk üzenetet küld a tobozmirigynek, hogy azonnal indítsa be az alváshormont, vagyis a melatonin termelését, és így készítse fel a szervezetünket az alvásra.

Kutatók már bizonyították, hogy a fényhiány erősen hat a hormonrendszerünkre, méghozzá úgy, hogy a szemünkön keresztül a szervezetbe érkező fény szerotoninná alakul. Ezt a boldogsághormonnak is nevezett hormont viszont télen, kevés fény hatására az úgynevezett tobozmirigyünk melatoninná átalakítja.

Ez azonban ilyenkor nemcsak a fáradékonyságra van hatással, hanem kutatók szerint akár a növekedésre, a termékenységre, sőt akár az öregedés ütemére is. A tudósok emellett bizonyították, hogy a melatoninszint szerepet játszik az alvás és az ébrenlét ritmusában, de a hangulatunkat, a fizikai és szellemi teljesítőképességünket, és az immunrendszerünk állapotát is meghatározzák. Az idősödéssel egyébként egyre gyengül a melatonintermelés, ami azt eredményezi, hogy az időskorúak sokkal kevesebbet alszanak, mint a fiatalok vagy a középkorúak.

Igaz, hogy – köznyelvien szólva – álmosít a melatonin, de ezzel szemben nélkülözhetetlen, hiszen ez segít abban, hogy kipihenjük, kialudjuk magunkat. A nem elégséges időtartamú vagy minőségű alvás ugyanis a kimerüléshez vezet, sőt öregedéshez és esetleg könnyebben kialakulhatnak különféle betegségek. Utóbbiak sorát gyarapíthatja egyebek közt a magas vérnyomás, érelmeszesedés, szív- és érrendszeri problémák, anyagcsere-betegségek.

A melatonintermelődés segíti a szervezet regenerálódását és a méreganyagoktól való megszabadulást. Szakemberek ezért mostanában az alvászavarokkal küzdőknek – ha szervi ok nem áll a háttérben – akkor a melatonin pótlását javasolják. A mesterséges pótlás alkalmazása előtt azonban mindenképpen szükséges a szakemberrel való konzultáció. Használata előtt inkább életmódváltással, táplálkozási szokás megváltoztatásával kezelhető az alvásprobléma.