Súlyos következményei lehetnek egy tüdőgyulladásnak – nem győzik ezt hangsúlyozni a szakemberek. Sokan ennek ellenére lábon kihordják és nem is fordulnak orvoshoz vele. Ez azonban akár életveszélyes is lehet. A tüdőgyulladás a világon a 10 vezető halálok egyike.

Könnyen gyógyítható mégis a tíz vezető halálozási ok egyike a tüdőgyulladás. Eltérő a betegség lefolyása az egyes életkorokban illetve az egyes betegeknél. A gyógyuláshoz és a szövődmények elkerülése miatt azonban idejében orvoshoz kell fordulni és mihamarabb el kell kezdeni a kezelést. A betegek többsége viszont mégsem így tesz, sokan ugyanis abban a tévhitben ringatják magukat, hogy betegségük csupán egy enyhe meghűlés. Érdemes azonban a legapróbb tüneteket és jeleket figyelni, melyek egyes életkorokban jelentősen eltérhetnek.

A tüdőgyulladásnak több típusa is létezik, melyek közül felnőttkorban a leggyakoribb a baktériumok – például a pneummococcus – által okozott. Ebben az életszakaszban a tünetei elsősorban a köztudatban is élő tipikus tünetek: hirtelen, magas láz, hidegrázás, rossz általános közérzet, köhögés. Rosszabb esetben mindemellett jelentkezhet még nehézlégzés és zavartság. Hidvégi Edit tüdőgyógyász szerint emellett azonban középkorban kialakulhat még úgynevezett atípusos baktériumok által okozott tüdőgyulladás is. Ez némileg súlyosabb és olyan egyéb tünetekkel jelentkezik, mint a fáradékonyság, hőemelkedés, ízületi fájdalmak és a nehézlégzés.

Még ennél is veszélyesebb csecsemő- és időskorban a tüdőgyulladás, hiszen előbbiek esetében gyakran a látványos tünetek nélkül alakul ki, míg utóbbiak esetében egy legyengült immunrendszer próbál meg küzdeni vele. Újszülötteknél a hőemelkedés, sápadtság, szapora szívverés mellett az étvágy romlása utalhat tüdőgyulladásra. Ilyekor a babák alapvetően is elesett benyomást keltenek.

Az időseknél elsősorban a klasszikus tünetek mellett a gyengeség, a zavart viselkedés, az esetleges mellébeszélés utalhat tüdőgyulladásra, amely sok esetben nem is jár magas lázzal a szépkorúaknál.

Megelőzés kétféleképpen

A megelőzés fontosságát hangsúlyozzák a szakemberek, amit kétféleképpen tudunk megtenni. Az egyik megoldás a védőoltás a másik pedig a megfelelő életmód. A tüdőgyulladás szempontjából rizikócsoportba tartoznak az újszülöttek, az 5 év alattiak, a 65 év felettiek, és azok, akik valamilyen egyéb, krónikus betegségben szenvednek. A kisgyerekek esetében a védelem legjobb módja a pneummococcus elleni védőoltás, amely tavaly óta 2 éves kor alatt kötelező. Ez az oltást az idősebbek is kérhetik, de egyéb influenza elleni védőoltással is kiegészíthetik. Ez különösen az idősebbeknél ajánlott. Az influenza gyakori szövődménye lehet ugyanis a tüdőgyulladás.

Azok esetében is csökkenthető a tüdőgyulladás kialakulásának az esélye, akik nem tartoznak a rizikócsoportban. A betegség kockázata például a dohányzás elhagyásával mérsékelhető, de a megfelelő táplálkozás is segíthet elkerülni. Mindezt azonban még ki kell egészíteni mozgással, hiszen az javítja a tüdő működését.