A beszélő hangja alapján ismeri fel a Parkinson-kórt egy magyar algoritmus, amit a Szegedi Tudományegyetem kutatói egy nemzetközi beszédtechnológiai versenyre fejlesztettek ki. Sőt a csapat idén a mintegy 25 nemzetközi alakulatból az első helyen végzett.

A Computational Paralinguistic Challenge elnevezésű megmérettetésen a beszédben rejlő információk kinyerése a feladat automatikus módszerekkel. A verseny egyben a legnagyobb és legrangosabb beszédtechnológiával foglalkozó konferencia. Az idei eseménynek Drezda adott otthont a közelmúltban. Az eddigi években a versenyen beszédből kellett megbecsülni például az alany véralkohol-szintjét, vagy meg kellett beszéde alapján mondani, hogy aközben milyen ételt rág, vagy azt kellett megbecsülni a beszédből, hogy valaki mióta fut. Idén viszont egyebek között a Parkinson-kór felismerése volt a cél a beszélő hangja alapján.

 A versenyen minden évben 20-25 csapat méretteti meg magát a világ minden tájáról, akik között idén Szegedi Tudományegyetem kutatói bizonyultak a legjobbnak. Az alakulat tagja volt Gosztolya Gábor és Tóth László, az MTA-SZTE Mesterséges Intelligencia Kutatócsoport tudományos munkatársa és -főmunkatársa, Grósz Tamás, az SZTE Természettudományi és Informatikai tanszékcsoport doktorandusz hallgatója valamint Busa-Fekete Róbert, a németországi Paderborni Egyetem oktatója. A szegedi kutatóknak nem ez volt az első ilyen megmérettetésük, hiszen már az elmúlt években is indultak a Computational Paralinguistic Challenge-n.

Tóth László csapattag a versenyt követően elmondta, hogy a megmérettetés előtt egy-két hónappal korábban egy honlapon adatbázist helyeztek el. Ezen kellett a résztvevőknek kísérletezni. Ennek során a gépi tanulási algoritmusok használatával tanítópéldákat adtak az algoritmusnak, az pedig automatikusan megtalálta az összefüggéseket. Hozzátette: a legnehezebb mindig a megfelelő algoritmus kiválasztása és finomhangolása. Azt követően viszont már egyszerűbb a hang számítógépen keresztüli felismerése, ami egy szoftver segítségével történik.