Legtöbbször a hideg miatt betegszünk meg télen, ám emellett még számos egyéb ok miatt is gyengélkedhetünk vagy válhatunk tényleg beteggé. Így például a kevés napfény, a rövid nappalok, a mozgáshiány vagy a stressz miatt is.

Nem véletlenül hívjuk meghűlésnek a náthát, hiszen nevéből adódóan a hideg levegő miatt alakulhat ki. Mindezt a Yale Egyetem kutatói be is bizonyították. Mint vizsgálatukból kiderült: a külső hőmérséklet csökkenésével egyenes arányban romlik a szervezet védekező képessége. Ezt egereken folytatott kísérlettel igazolták is.

A náthát a legtöbb esetben az úgynevezett rhinovírus okozza, amely a csökkenő külső hőmérséklet hatására egyre hatékonyabb a szervezetben. Mindez annak köszönhető, hogy a légutakban található védekező sejtek működése romlik. Normál testhőmérsékleten a légutak egyes sejtjei egymásnak jelezve olyan antivirális fehérjéket termelnek, amelyek elpusztítják a kórokozókat. Mindez a képesség viszont a hőmérséklet csökkenésével jelentősen lecsökken.

A hideg mellett könnyen beteggé tehet a lehangoltság, a gyengülő immunrendszer is. Előbbit okozhatja akár a rövid, borús nappalok, vagy a stressz, bár ez az immunrendszer számára is komoly megterhelést jelent. Szakemberek szerint ezért télen a legfontosabb az immunrendszer működésének a támogatása. Ennek alapja a bélflóra egészségének megőrzése. Mindezt erősíthetjük vitaminokkal, nyomelemekkel és ásványi anyagokkal. Ezek közül az antioxidánsok, A- és E-vitamin, polivitaminok, szelén, cink a leghatásosabb.

Különösen fontos télen az immunrendszer megfelelő működése, hiszen nemcsak kint a hidegben, hanem bent a száraz lakásban, munkahelyen is komoly kihívás vár szervezetünkre. A zárt terekben ugyanis könnyebben terjednek a kórokozók, ráadásul a túl száraz levegő irritálja, esetleg ki is szárítja a légutak nyálkahártyáját, ami miatt szintén könnyebben elkaphatóak a különböző fertőzések. A szárazság ellen ezért akár párásítóval is védekezhetünk.

Mindezeken felül többen állítják: ugyancsak hatásos védelmi rendszer lehet a kórokozókkal szemben a jókedv. Egyes szakértők szerint, aki stresszel, magába fordul, sokkal hamarabb betegedhet meg, mint aki pozitívan éli meg a mindennapokat. A stressz mellett ráadásul a kialvatlanság is fokozhatja a betegségekre való hajlamot. Ezért mindenképpen találni kell időt a pihenésre, a testi-lelki feltöltődésre is.