Rendszeres figyelmet igényel a légzőrendszer

Mindig van esély a légzőrendszer egészségén javítani, és nemcsak a tüdő- illetve légúti megbetegedés diagnózisa előtt, hanem utána is – ez volt a fő jelmondata a november 18-i COPD, vagyis a krónikus obstruktív légúti megbetegedések világnapjának.

Az alsó légutak, vagyis a tüdőn belüli légutak tartós beszűkülésével járó betegségeket nevezzük krónikus obstruktív légúti betegségnek, ami röviden csak COPD. Jelenleg ez a negyedik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) halálozási listáján, ám előrejelzések szerint 2030-ra a COPD már a harmadik halálok lesz a világon.

Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa szerint ez egy alattomos kór, aminek tünetei sok esetben csak előrehaladott stádiumban késztetik arra a beteget, hogy orvoshoz forduljon. Pedig jelei felismerhetők, még ha lassan is alakul ki a betegség. Kezdetben ugyanis a hörgők nyálkahártyája gyullad be, ami átterjed a tüdőbe. Emiatt beszűkülnek a kislégutak, nehézzé válik a kilégzés, és végül úgynevezett tüdőtágulat alakul ki.

Ráadásul a gyulladás nemcsak a légutak izomzatát károsítják, hanem testszerte, így például a vázizomzatban, szívizomzatban is egyéb gyulladásokat is okozhat. Károsodhatnak az ízületek, izomsorvadás, csontritkulás, ízületi panaszok is kialakulhatnak. Éppen ezért hangsúlyozzák a szakemberek, hogy a tünetek észlelésekor azonnal forduljunk orvoshoz.

Tünetek

A betegség által okozott korai panaszok a köhögés illetve a bizonyos ingerekre (por, virágpor, hideg, stressz, fizikai munka) hirtelen kialakuló és lassan oldódó nehézlégzés, a befulladás (asztmás kezdet), amelyek hullámzó intenzitásúak, de teljesen ritkán szűnnek meg. A tünetei a 40 év feletti nőknél és férfiaknál egyaránt jelentkezhetnek. Elsősorban a dohányosok között, tapasztalatok alapján ugyanis a betegek közel 90 százalékánál a tünetek a dohányzás szövődményeként jelentkeznek. Csak a páciensek 10 százalékánál áll a háttérben egyéb tényező, mint a passzív dohányzás, a fokozottan szennyezett levegőjű környezet, ritkább esetekben pedig a genetikai hiba.

Megelőzés

Jelen ismereteink szerint a COPD nem gyógyítható, de a betegség megelőzhető. Ennek a leghatásosabb módja a dohányzás abbahagyása. Persze ez sokaknak rendkívül nehéz, pedig az utolsó szál elszívása után 72 órát követően már könnyebb lesz a légzés, és elkezdődik a légutak tisztulása. Három hónap múlva a köhögés, a zihálás és a légzési nehézségek is csökkennek, legjobb esetben meg is szűnnek. Mindemellett a tüdőkapacitás is javul. Ennek köszönhetően pedig jelentősen csökken a COPD kialakulásának a kockázata.

Rendkívül nehéz együtt élni a COPD-val, mert sok esetben bizonyos tevékenységeket, amelyeket korábban élvezett az ember, már egészsége érdekében abba kell hagynia.