Sikeresen zárt a bajusszal a prosztatarák elleni mozgalom

Sikeresen zárt idén is a Movember elnevezésű, bajszos, nemzetközi egészségmerőző mozgalom, amelynek köszönhetően novemberben ismét a prosztata került a figyelem középpontjába. A prosztatarák gyógyítható, ma Magyarországon azonban majd 1600 férfi hal meg miatta évente. Ezért különösen fontos a szűrés.

Magyarországon a prosztatarák a harmadik leggyakoribb daganatos halálok, ráadásul évente mintegy 4000 ezer új prosztatarákos esetet regisztrálnak az orvosok. Mindemellett pedig a halálozási arány is rendkívül magas, hiszen majd 1600-an veszítik életüket emiatt a betegség miatt. Az időben felfedezett prosztatarák azonban gyógyítható – mindezt hangsúlyozta Demeter Jolán, a Magyar Rákellenes Liga megválasztott vezetője a közelmúltba a Movember-mozgalom idei zárásaként.

Idén ugyanis ismét a bajusznövesztéssel hívta fel a figyelmet a prosztatarák megelőzésére és a férfiak egészségének megőrzésére a nemzetközi Movember-mozgalom. A kezdeményezés hatására nemcsak, hogy férfiak ezrei növesztettek maguknak bajuszt novemberben, hanem közülük több mint 3000 el is ment úgynevezett PSA-szűrésre. A vérvétellel megvizsgáltak közül pedig majd 300-an voltak, akinek az átlagnál magasabb volt a PSA-szintjük.

A szűrés fontosságát hangsúlyozza Géczi Lajos, az Országos Onkológiai Intézet osztályvezető főorvosa is, aki kifejtette: a prosztatarák főleg az idősebb férfiak betegsége, ennek ellenére már 40 éves kor felett bárkit érinthet, különösen akkor, ha korábban a családban már előfordult ez a betegség.

A daganat kialakulását követően számos jó példa is akad, többek közt Szacsvay László színművészé is, aki a Prosztata Rákgyógyulás Nagykövete is lett. Mint ugyanis a Movember-mozgalom zárásaként elmondta: hat évvel ezelőtt derült ki, hogy ő maga is érintett ebben a betegségben, de rendkívül hálás azért, hogy időben felfedezték nála a daganatot. Így ma ösztönözni tudja férfitársait, hogy ne féljenek a szűréstől, figyeljenek magukra és vegyenek részt egy PSA-mérésen.