Színváltós kötés segíti az elfertőződés megakadályozását

Színváltoztató orvosi kötés segíthet az antibiotikumok szükségtelen használatának és ezáltal a gyógyszerekkel szembeni rezisztencia kialakulásának megelőzésében. A nagy-britanniai Bath-i Egyetem szakemberei egy új eljárást fejlesztettek ki minderre.

A sebben lévő baktérium által kibocsátott méreganyagok észlelésekor a kötszerben lévő apró kapszulák kiengedik a bennük lévő fluoreszkáló festéket és ezáltal megváltozik a kötés színe – ez a lényege annak a fejlesztésnek, melyet a brit egyetem tudósai találtak ki. A szakemberek mindezt azért dolgozták ki, hogy lehetővé váljon az orvosok számára a gyorsabban diagnózis. Vagyis, hogy hamarabb azonosítsák a bakteriális fertőzéseket, így gyorsabban meg tudják kezdeni azok kezelését, különösen az égési sérüléseket szenvedett gyerekek esetében. A még fejletlen immunrendszerük miatt ugyanis a megégett gyerekek különösen fogékonyak a bakteriális fertőzésekre, amelyek lassíthatják a sebek gyógyulását. Ez pedig hosszabb kórházi kezelést és sok esetben maradandó hegeket is eredményezhetnek. Rendkívül súlyos esetben ráadásul akár halált is okozhatnak.

A színváltós kötés előnye, hogy az orvosok anélkül ismerik fel a sebek esetleges elfertőződését, hogy levennék a kötést. Azok eltávolítása ugyanis sok esetben rendkívüli fájdalmakkal jár a pácienseknek, sőt akár újabb sebeket is eredményezhet. Emiatt pedig gyakran már előre felírnak antibiotikumot az orvosok a betegeknek. Amikor azonban valaki úgy kap antibiotikum-kúrát, hogy nincs fertőzése, az azt eredményezheti, hogy a baktérium ellenálló lesz a gyógyszerrel szemben. Az antibiotikum-rezisztencia pedig egy rendkívül komoly egészségi probléma.

A fejlesztési projektet vezető Toby Jenkins, a Bath-i Egyetem munkatársa szerint akár életeket is menthet a találmány, amit majdnem egymillió fontból (442 millió forint) fejlesztett ki a kutatócsoport. A csapat már teszteli is égési sérültektől vett mintákon a kötés prototípusának hatékonyságát.