Új orvostudományi szakterület: az obezitológia

Az egyre jellemzőbb elhízás, túlsúly és a hozzájuk kapcsolódó megbetegedések miatt, új orvostudományi szakterület alakult ki. Megjelent az obezitológia, amely mindennek a kutatásával, megelőzésével, diagnosztikájával és kezelésével foglalkozik.

Világszerte, így Magyarországon is egyre jellemzőbb az elhízás, amely már-már népbetegséggé vált. Olyannyira, hogy ez jelenti a legnagyobb népegészségügyi problémát a társadalmakban. Az Egészségügyi Világszervezet éppen ezért nyilvánította az elhízást hosszan tartó, kiújulásra hajlamos betegségnek. Különösen, mivel több mint 50 féle betegség kapcsolható szorosan hozzá. Az egyre nagyobb probléma miatt vált szükségessé egy új orvostudományi szakterület kialakulása. Ez lett az obezitológia.

Ez lényegében az elhízástudomány. Az orvostudománynak az az ágazata, amely a túlsúly és elhízás kutatásával, megelőzésével, diagnosztikájával, kezelésével, valamint a vele összefüggésbe hozható krónikus betegségek, kóros állapotok kialakulásának megelőzésével foglalkozik. Képviselői egyaránt foglalkoznak vele gyermekkorban és felnőttkorban.

Gajdács Ágnes, obezitológus szakorvos szerint Magyarországon is szükség van egy Országos Obezitológiai Hálózat kiépítéséhez, amihez tanfolyamok segítségével megfelelő szakembereket kell képezni. Mint kiemelte, minderre azért van szükség, mert az elhízás járványszerű terjedését hazánkban is meg kell állítani. Hivatalosan már 2014. október 31-étől van Magyarországon obezitológus szakorvos. Az azóta eltelt egy év alatt pedig egyre több belgyógyász, gyermekgyógyász, kardiológus vagy endokrinológus szakorvosok vált egyben obezitológussá is. Jelenleg már 53 obezitológus szakorvos rendel az országban.

Gajdács Ágnes szerint, akik fogyni akarnak, azok a fitnesztermes, kozmetikai szalonok sikertelensége után, inkább a szakorvos keressék fel. Mint kiemelte: a fogyókúrákban ugyanis kompetens tanácsokat, igazán csak az egészségügyi végzettséggel rendelkező obezitológus szakorvos tud adni.

A csont-izom összetétel mérésében nagy segítséget jelentenek a szakorvosoknak, asszisztenseknek a nagytudású 3D képalkotásra is képes DEXA csontsűrűségmérő készülékek.