Vitaminokkal a tél ellen

Számtalan vitaminból lehet hiánya szervezetünknek télen. Ezeket azonban könnyedén tudjuk pótolni, ráadásul természetesen forrásból. Segítségükkel pedig elkerülhetjük egyebek közt akár a fertőző légúti betegségeket, a stresszt vagy a szemégést is.

A vitaminok fontos része anyagcsere-folyamatunknak, ám közülük csak néhányat tud előállítani szervezetünk, a többit ezért kénytelenek vagyunk táplálékainkkal felvenni. Ez pedig különösen fontos télen, amikor ráadásul a fényhiány is befolyásolja mindezt, és a fertőző légúti betegségek is könnyebben terjednek. Ennek azonban kellő mennyiségű vitaminnal képes ellenállni immunrendszerünk. Napi vitaminszükségletünket viszont a legjobb természetes forrásból pótolni.

Kerüljük el a megfázást

Ebben a harcban C-vitaminra van szükségünk, ez ugyanis erősíti az immunrendszert, hozzájárul a vírusok és baktériumok elleni küzdelemben kulcsszerepet játszó úgynevezett T-sejtek egészséges működéséhez. A C-vitamin leginkább a zöldségekben és a gyümölcsökben található, ám azokat érdemes nyersen fogyasztani, a főzés során ugyanis elveszik vitamintartalmuk egy része. A napi igény fedezésére például hatékony lehet két narancs, citrom, vagy néhány kiwi, esetleg ribizlilé fogyasztása.

Szemünk fénye

A rövidebb nappalok miatt különösen megterheljük télen a szemünket. Autóvezetés vagy éppen számítógépezés közben akár égető érzést is érezhetünk. Vitaminnal azonban ezt is könnyedén tudjuk erősíteni. Elsősorban A-vitaminra van szükség a szem egészséges működéshez, amit például a sárgarépából, spenótból, tojásból vagy sárgadinnyéből is nyerhetünk.

A fényhiányos időszakot ráadásul szervezetünk D-vitamin készlete is megsínyli. Feltöltéséhez ezért a szakemberek azt tanácsolják, hogy mindenki töltsön legalább húsz percet napfényen. Ha viszont erre mégsincs lehetőség, akkor fogyasszunk halakat, mint heringet vagy lazacot. Remek D-vitaminforrás még a tojás és a különböző ehető gombák is.

Stressz ellen

Az év végi nagy rohanás sokaknak egy rendkívül stresszes időszak. Ezen azonban szintén képesek segíteni a vitaminok. A B1-vitamin ugyanis idegvédő, amely segít a stressz, a nyugtalanság és levertség leküzdésében. Erre szintén nagy szükség van a téli fényhiányos időszakban. Szervezetünkbe ráadásul ezt is könnyedén tudjuk feltölteni, hiszen elég hozzá például diót, mogyorót, napraforgómagot vagy müzlit fogyasztani. Mindemellett azonban a húsokban is jelentős mértékben van B1-vitamin, ezért ilyenkor mindenképpen együnk csirke- és sertéshúst is.

A karácsony utáni diétához

Sokan a karácsonyi falánkságot követően diétába kezdenek, ám ezzel nemcsak néhány kilótól szabadulhat meg az ember, hanem kimerítheti B6-vitaminkészletét. Ez ugyanis rendkívül gyorsan kiürül a szervezetből, és ingerlékenységet, idegességet, nőknél menstruációs panaszokat okozhat. Természetes forrásból azonban ez ellen is tudunk küzdeni. Nem kell mást tenni, mint például banánt, lencsét és csirkehúst fogyasztani.